Young Futures

Care Leavers Centre (2014)

Wandsworth Road, London

Young Futures

106_Perspective 1

Andrew Dawson, Paul Southouse, and Daniel Kealty


Young Futures is a leading provider of support housing to young people leaving care. They currently provide accommodation with support to four Local Authorities across London. Located at 378-382 Wandsworth Road, the proposed building includes office accommodation and nine care leavers training flats for young women aged 16+. The facility is considered an innovative concept and has successfully received grant funding for the project to progress.


The proposal aims to reinforce the attributes of the adjacent listed buildings. By reflecting the scale and massing, our design reinstates a continuous streetscape. By being preoccupied with the relationship with the context, the design is not considered alien, but is rather familiar and contextual in its response.


The design intention is modern in its use of materials, detailing and architectural composition. However by complementing the historic elements of the neighbouring buildings, the proposal offers a composed elevation that will enhance its context. The brick frame on the facade is to be infilled with a green cladding system, broken into a series of vertical bands, the rhythm of which echoes a similar patterns from the adjacent buildings.


Original design by Ricardo Assis Rosa – Architecture Studio

106_Perspective 1
106_Perspective 2
106_Planning-FINAL-(1)-Model-(1)

Care Leavers Centre (2014)

Wandsworth Road, London

Andrew Dawson, Paul Southouse, and Daniel Kealty


Young Futures is a leading provider of support housing to young people leaving care. They currently provide accommodation with support to four Local Authorities across London. Located at 378-382 Wandsworth Road, the proposed building includes office accommodation and nine care leavers training flats for young women aged 16+. The facility is considered an innovative concept and has successfully received grant funding for the project to progress.


The proposal aims to reinforce the attributes of the adjacent listed buildings. By reflecting the scale and massing, our design reinstates a continuous streetscape. By being preoccupied with the relationship with the context, the design is not considered alien, but is rather familiar and contextual in its response.


The design intention is modern in its use of materials, detailing and architectural composition. However by complementing the historic elements of the neighbouring buildings, the proposal offers a composed elevation that will enhance its context. The brick frame on the facade is to be infilled with a green cladding system, broken into a series of vertical bands, the rhythm of which echoes a similar patterns from the adjacent buildings.


Original design by Ricardo Assis Rosa – Architecture Studio