Donnington Doorstep

Community Centre extension (2014)

Townsend Square, Oxford

Donnington Doorstep

01

Andrew Dawson and Francesco Miniati


Donnington Doorstep provides a safe, welcoming home-from-home environment where children, young people, parents and carers can come freely, play, make friends and get support in an informal way. This proposal is limited to a single storey extension measuring approximately 55sq.m. The extension is arranged to increase the playgroup open plan floor space and provide a covered outdoor paved area directly accessed from this space. A brick plinth that emulates the existing building is designed as a hard wearing element at ground level. Above the plinth vertical batten-on-board timber cladding rises up to a parapet. The cladding is painted blue to match the timber clad dormer windows. The colonnade of timber posts that support the existing entrance canopy are repeated around the extension to provide enclosure to the paved space and framework for the translucent awnings. The timberwork external structure is an important element within the extension design and purposely follows the geometry of the existing building, counterposing the angled extension that follows the boundary.

01
thumb
02
completed 1
completed 2

Community Centre extension (2014)

Townsend Square, Oxford

Andrew Dawson and Francesco Miniati


Donnington Doorstep provides a safe, welcoming home-from-home environment where children, young people, parents and carers can come freely, play, make friends and get support in an informal way. This proposal is limited to a single storey extension measuring approximately 55sq.m. The extension is arranged to increase the playgroup open plan floor space and provide a covered outdoor paved area directly accessed from this space. A brick plinth that emulates the existing building is designed as a hard wearing element at ground level. Above the plinth vertical batten-on-board timber cladding rises up to a parapet. The cladding is painted blue to match the timber clad dormer windows. The colonnade of timber posts that support the existing entrance canopy are repeated around the extension to provide enclosure to the paved space and framework for the translucent awnings. The timberwork external structure is an important element within the extension design and purposely follows the geometry of the existing building, counterposing the angled extension that follows the boundary.