Hill House

Two storey extension (2016)

Abberbury Avenue, Oxford

Hill House

view-from-garden

Andrew Dawson and Francesco Miniati


The proposal is for a new two storey extension to a well-considered contemporary house built in the 1970’s. The initial design intent was to create a conversation between the existing house and a new architectural order. Materials and the façade rhythm of the existing building were adopted and reconfigured in the new proposal to support the dialogue.


Whilst maintaining an identity as a new extension the proposal is sympathetic and respectful of the existing house. The front façade of the proposed extension is broken up and grades back from the established building line creating a subservient appearance. The same principle of stepped elements is proposed on the side and rear elevations. 

view-from-garden
view-from-gate
plan

Two storey extension (2016)

Abberbury Avenue, Oxford

Andrew Dawson and Francesco Miniati


The proposal is for a new two storey extension to a well-considered contemporary house built in the 1970’s. The initial design intent was to create a conversation between the existing house and a new architectural order. Materials and the façade rhythm of the existing building were adopted and reconfigured in the new proposal to support the dialogue.


Whilst maintaining an identity as a new extension the proposal is sympathetic and respectful of the existing house. The front façade of the proposed extension is broken up and grades back from the established building line creating a subservient appearance. The same principle of stepped elements is proposed on the side and rear elevations.